מיצוי זכויות וטיפול באפליה
מיניות היא חלק טבעי ובלתי נפרד מהחיים של כולנו.
בגיל ההתבגרות המיניות מהווה חלק משמעותי ובלתי נפרד מתהליך גיבוש הזהות של כל נער ונערה.
לנו, המבוגרים והמבוגרות המשמעותיים בחייהם, יש את האחריות לנהל איתם שיח פתוח וכנה בנושא ולוודא שהם מקבלים מידע אמין ועדכני! אבל... איך? לא פעם קשה לנו לפתוח בשיח על מיניות כי זה מעורר בנו חוסר נוחות, מבוכה ואף חשש מחציית גבולות בינינו לבין הילדים והילדות שלנו. בנוסף, הרבה הורים חוששים שאין להם מספיק ידע בנושא ולכן ייתכן ויגרמו יותר נזק מתועלת.
מחקרים רבים שבוצעו ברחבי העולם וגם בישראל מעידים כי מתבגרים ומתבגרות שזכו לקבל חינוך מיני מתחילים לקיים יחסי מין בגיל מבוגר יותר, מקיימים יחסי מין עם פחות פרטנרים, משתמשים יותר באמצעי מניעה והינם בסיכון נמוך יותר להריונות לא רצויים או להתנהגויות סיכוניות בתחום בהשוואה למתבגרים שלא קיבלו חינוך מיני כלל או חינוך להתנזרות.
הכנו לכם, ההורים, כמה טיפים שיעזרו בניהול השיח החשוב הזה
קודם כל, מספר מונחים שיעשו לנו קצת סדר בבלאגן:
מה זה מגדר?
בעוד שמין מתאר א.נשים כזכר או נקבה על-פי מאפיינים פיזיולוגיים בסיסיים, מגדר מציין הבדלים בין גברים לנשים שמקורם בחברה ובתרבות ולא בביולוגיה. מבחינה פורמלית, מגדר הוא תרגום חברתי- תרבותי של המין הביולוגי, המגדיר כיצד על נשים או גברים להתנהג בכל חברה נתונה.
מה ההבדל בין מין ומיניות?
לרוב בשימוש במילה "מין" הכוונה היא למין הביולוגי, כלומר כיצד נולדנו מבחינה ביולוגית- עם איברי רבייה זכריים (פין ואשכים) או נקביים (רחם ושחלות). במקרים מסוימים נולדים עם גם וגם ומצב זה נקרא "אינטרסקס". חשוב לזכור שאין לנו שליטה על המין הביולוגי ולא ניתן לבחור האם להיוולד זכר או נקבה.
מיניות הינה אנרגיה פנימית הדוחפת אותנו למצוא אהבה, מגע, חום ואינטימיות. המיניות משפיעה על המחשבות, הרגשות והאינטראקציה הבין-אישית שלנו.
"השיחה" – באיזה גיל להתחיל?
תכלס
נסו להתחיל בשאלה – "מה את/ה חושב/ת על...? מה את/ה יודע/ת?" כך תוכלו לברר מה הנערים והנערות כבר יודעים. עכשיו תוכלו לחדד נושאים שחשובים לכם ולתקן תפיסות שגויות שאולי הנערים או הנערות מחזיקים בהם (לדוגמה – הפעם הראשונה תמיד כואבת או שזה התפקיד של הגבר לשלם בדייט הראשון..)
אל תהססו לדון בערכים, מוסר ואתיקה בכל הקשור למין - בלי להרצות, אלא בהדרכה. בכך שתספקו בסיס מוצק של מידע וערכים – הנאה, תקשורת, כבוד, אינטימיות, רצון, הסכמה, שימוש מושכל באמצעי מניעה ועוד - תעזרו לבני ובנות הנוער להיות פעילים מינית כבחירה מושכלת ולא מתוך לחץ של הסביבה, בן/בת הזוג והתקשורת.
כדי שהשיח יהיה כנה ופתוח משני הצדדים, נצטרך להיות במודעות גבוהה לעמדות ולערכים שלנו ובעיקר למקומות שמעוררים בנו שיפוטיות. זכרו לשאול ובאמת להקשיב- גם למי שמולנו וגם לעצמנו.
והכי חשוב - אתם לא צריכים להיות מומחים למיניות כדי לנהל שיחות משמעותיות עם המתבגרים והמתבגרות! כל הורה יכול לחלוק את הערכים שלו לגבי מיניות, מערכות יחסים וכבוד לזולת.
דבר אחרון וחשוב - גבולות בשיח על מיניות זה חשוב. זה בסדר שיהיו דברים שיהיה לנו קשה לדבר עליהם ונעדיף שלא או דברים שלא נדע את התשובות עליהם. במקרים כאלו נפנה יחד עם מי שמולנו למקור מידע אמין לעזרה.
סקרנות לגבי מין הינה שלב טבעי בהתפתחות הילדים והילדות שלנו. שיח על מיניות מעניק לילדים הבנה של גופם ועוזר להם בבניית דימוי גוף חיובי. חשוב שנזכור כי ילדים צעירים יותר מגלים עניין בכל הקשור בהריון ותינוקות, ולא בפרקטיקה המינית.
שיח על מיניות מהווה חלק מתקשורת פתוחה עם ילדכם. תקשורת כזו, המתחילה בגיל צעיר תהווה בסיס לתקשורת בריאה וחיובית כאשר ילדכם הופך למתבגר. כאשר ילדכם מתבגר - פיזית, נפשית ורגשית - יופיעו יותר ויותר הזדמנויות לשיח על מיניות מיניות.
אם סגנון התקשורת בביתכם הינו פתוח, חיובי ומכבד, סביר יותר שילדכם ישוחחו עמכם על כל החוויות וההתנסויות האחרות המאפיינות את גיל ההתבגרות, כגון בלבול, חרדה ושימוש בסמים ואלכוהול, כמו גם בנושאים מיניים.
התחלת שיח על מין ומיניות בגיל מוקדם מאפשר להורים להימנע מ"השיחה" הגדולה, המביכה וחד הפעמית כשהילד מגיע לגיל ההתבגרות (וכבר קיבל מידע שברובו שגוי מחבריו). זכרו שזה אף פעם לא מאוחר מידי (וגם אף פעם לא מוקדם מידי) לדבר על מיניות, כל עוד שנעשה זאת בהתאמה לגיל ולשאלות של מי שיושב או יושבת מולנו.
איך להתחיל?
אל תחכו שייגשו לדבר איתנו- האחריות ליזום היא עלינו. ולא, אנחנו לא נכניס להם ולהן רעיונות לראש והשיחה איתנו לא תזרז את התהליך ההתפתחות הטבעי של כל אחד ואחת.
נושאים הקשורים למיניות נמצאים בכל פינה (פרסומות, תוכניות ריאלטי, כותרות בחדשות ועוד)- רק צריך רצות להניח אותם במרכז השולחן.
מה באמת מעניין את הנערים והנערות?
כאן תוכלו למצוא רשימה קצרה של שאלות שהפנו אלינו במהלך הסדנאות והמפגשים שלנו בבתי הספר ברחבי הארץ. נסו לענות על השאלות, זה יכול להיות אימון טוב ממש! ובכל מקרה תוכלו למצוא תשובות לכל השאלות בדף המיועד לבני ובנות נוער כאן אצלנו באתר.
האם בנות מאוננות?
האם זה טוב להיות נשוי למשהו שהוא הראשון שלך או שעדיף לנסות עוד?
האם אפשר לשכב בזמן מחזור?
כאשר עושים מין אנאלי (בתחת) האם משתמשים בקונדום ולמה?
מתי צריך לעשות את זה בפעם הראשונה?
אם אני בזוגיות עם מישהי איך אני יודע אם היא רוצה לשכב?
האם בנות מרגישות חרמניות כמו הבנים והן פשוט לא מראות את זה?
איך אני בטוח לא אכנס להריון?
איך גבר נמשך לגבר?
למה בנים תמיד חייבים לבדוק למי יש איבר מין גדול יותר?
אנחנו מציעים הרצאה להורים:
בהרצאה מתבצעת היכרות עם עולם המיניות של מתבגרים ומתבגרות כיום. נציג מידע עדכני על מקורות המידע, בדגש על פורנוגרפיה והשפעותיה על הנוער כיום. נציג וננרמל את הקשיים, הקונפליקטים והאתגרים הנפוצים בשיח על מיניות ונעניק כלים ומיומנויות לקיום שיח פתוח ומאפשר בין הורים לילדיהם.
בונוס – מידע על פפילומה ומה אתם כהורים יכולות ויכולים לעשות
וירוס הפפילומה האנושי (HPV- Human Papilloma Virus), הוא שם כולל לקבוצה של וירוסים נפוצים מאד. ישנם זנים רבים של הווירוס, חלקם עלולים לגרום לסוגים שונים של סרטן ואחרים עלולים לגרום ליבלות (קונדילומות) באברי המין. התחלואה הנגרמת מווירוס הפפילומה פוגעת בגברים ובנשים כאחד.
זיהום של ווירוס הפפילומה באיברי המין נחשב לזיהום הנפוץ ביותר המועבר במגע מיני בארצות הברית. על פי ההערכות, 79 מיליון איש בארה"ב נגועים בנגיף וכ- 14 מיליון זיהומי HPV חדשים מתרחשים מדי שנה כאשר מחציתם בקרב אנשים בגילאי 15-24.
משרד הבריאות הכניס את החיסון נגד HPV לתוכנית החיסונים הלאומית, וממליץ לנערים ונערות תלמידי כיתה ח' להתחסן מ-2 סיבות עיקריות: הגנה חיסונית (תגובת מערכת החיסון טובה יותר בקרב צעירים וצעירות) ומתן החיסון טרם החשיפה הראשונה.
מעוניינים במידע נוסף? מתלבטים האם לחסן? הכנסו לאתר