תוכן להורים
שאלנו באינסטגרם שלנו @teentalkil
"חינוך מיני- מה הייתם רוצים להגיד להורים שלכם שאתם לא אומרים"?
לאור התשובות, חשוב לנו לתת לכם- הורים למתבגרים ומתבגרות-
הסברים ומידע, יחד עם כלים פרקטיים
כדי שנוכל לעשות את הצעד הראשון ולדבר עם הילדים והילדות שלנו על מיניות והתבגרות

"אני יודעת יותר ממה שאתם חושבים"
גיל ההתבגרות היא תקופת מעבר- מעבר בין הילדות לבגרות. המתבגרים הצעירים כמהים לעצמאות, לקבלת החלטות משמעותיות ולרצון לחוות חוויות של "אנשים גדולים". בתקופה זאת, יש ציפייה מהסביבה של המתבגרים להתייחס אליהם בהתאם ולאפשר להם לחקור ולגלות את האני המבוגר שלהם. עד כאן זה נשמע נהדר, טבעי ונורמלי.
אז איפה זה מתחיל להסתבך? ההסתבכות מתחילה כשהסביבה עדיין לא רואה את המתבגר כמבוגר וזה מייצר פער ברצונות, פער בדרישות ואפילו פער בשפות. לכן, נערים ונערות רבים, שאנחנו פוגשות בשטח בסדנאות שלנו בבתי הספר, מספרים בתסכול שההורים מסתכלים עליהם כילדים קטנים ושגם אם הם "מעיזים" ושואלים את ההורים שאלה בנוגע למיניות, ההורים מבטלים אותם ואומרים שזה לא לגילם או לחלופין ישר שואלים שאלות מנגד: כמו "למה אתה שואל?"/ "מה עשית?"/ "מי אמר לך את זה?" וכל זה בטון שמרגיש עבור המתבגר כמאשים ולא סומך.
אז הורים יקרים-
ראשית, אל תזלזלו בהם. זה נכון שחלקם עוד באמת קטנים והדרך שיש להם לעבור לפני שיהיו בוגרים היא ארוכה ומפותלת- אבל הם לא צריכים אותנו שנזכיר להם את זה. הם צריכים אותנו שנאמין בהם, שנחזק אותם ושנלווה אותם בדרך להתבגרות.
שנית, בואו נזכור שהילדים שלנו חיים בעולם שבו הנגישות למידע ותוכן היא במרחק טביעת אצבע והרבה מהם באמת יודעים המון. אבל- יש פער בין מה שהם יודעים לבין מה שהם מצליחים להבין וכאן אנחנו נכנסים. התפקיד שלנו הוא לגשר על הפערים, לספק הבהרות ולעזור להם להנגיש את המידע אליו הם נחשפו לחיים שלהם היום.
הדרך לעשות את זה, הדרך להיות שם בשבילם, היא הרבה פעמים פשוט להקשיב. להקשיב למה שיש להם להגיד על נושאים שונים. דרך ההקשבה נוכל להבין כיצד הם רואים את העולם ולהציע להם עוד נקודות מבט כאנשים בוגרים. הם מצידם יעריכו (גם אם לא יראו לכם) את ההקשבה וירגישו שהכרתם בזה שהם מבוגרים עם דעות ומחשבות משלהם.
"אל תכעסו אבל כבר עשיתי את זה"
למה שנערה (או נער) שכבר "עשתה את זה" תחשוב שאם ההורים שלה יגלו הם יכעסו עליה?
משיחות רבות שעשינו בנושא בסדנאות שלנו, עולה שהיא תחשוב שהם יכעסו עליה כי היא חושבת שההורים שלה שמרנים.
או/ו היא תחשוב שהם יכעסו עליה אם אמרו לה שהיא צעירה מידי לעשות את זה.
או/והיא תחשוב שהם יכעסו עליה אם אמרו לה במפורש לא לעשות את זה.
או /והיא תחשוב שהם יכעסו עליה כי הם לא אוהבים את בן או בת הזוג שלה.
או/והיא תחשוב שהם יכעסו עליה כי אין ביניהם ערוץ תקשורת פתוח, כנה ומכבד בנושא.
בסוף, זה לא כזה משנה למה היא חושבת שהם יכעסו או האם ההורים שלה באמת יכעסו אם יגלו, כמו שזה מה שהיא מרגישה והתחושה הזאת מונעת ממנה לשתף אותנו, ההורים, במשהו מאוד משמעותי שקרה לה.
ומכאן גם עולה השאלה-אם בגלל החשש שנכעס היא לא מספרת לנו, מה יקרה אם היא תצטרך את עזרתנו או את עצתנו? למי היא תפנה? האם היא יודעת שלא משנה מה, גם אם היא עושה משהו שאנחנו לא מקבלים, או היינו מעדיפים שהיא לא תעשה שאנחנו עדיין תמיד פה בשבילה?
חשוב שנזכור שמותר לנו להרגיש כעס בגלל דברים שהילדות שלנו עושות, אבל- התפקיד שלנו, כהורים, הוא לשים לב איך אנחנו מבטאות את הכעס (אם בכלל) ולוודא שלמרות הכעס אנחנו עדיין מצליחות לנהל מערכת יחסים מיטיבה עם הילדות שלנו ושהן יודעות שגם אם אנחנו כועסות או לא רואות איתן באותה העין שאנחנו עדיין מקום בטוח לפנות אליו בעת צרה.
בסוף, אנחנו צריכות לזכור, שהילדות שלנו מתבגרות והן הולכות לקבל הרבה מאוד החלטות שלא בהכרח אנחנו היינו מקבלות, אבל לנו כבר אין שליטה על זה. התפקיד שלנו, עם כל הקושי שבדבר, הוא לדעת לשחרר את הצורך להחליט עבורן ולהפוך אותו לרצון להיות שם עבורן בדרך להחלטה ולצייד אותן במידע רלוונטי ובכלים פרקטיים מתוך הניסיון שלנו כאנשים מבוגרים בעולם.


"אני רואה פורנו כבר מהיסודי"
זה מבאס, אבל לא חדש שהיום יש המון ילדים וילדות בישראל, שנחשפו לתכנים פורנוגרפיים כבר בגילאי היסודי. לרוב זה קורה בטעות, לפעמים זה קורה בכוונה מתוך יצר הסקרנות- אבל מה שבטוח שזה קורה. וכן יש היום המון תוכנות לסינון תכנים, לניטור, לחסימה ועדיין העדויות מהשטח מראות שזה ממשיך לקרות. ואולי בעולם שבו אנחנו חיים, זה גם משהו שהוא כרגע בלתי ניתן למניעה ואת מירב המאמצים כדי שנשקיע בלצייד את הילדים שלנו בכוחות, בכלים ובידע כיצד להתמודד עם החשיפה לתכנים האלו ולהזכיר להם שאנחנו המקום לפנות אליו גם במקרים האלו.
כדי לעשות את זה, אנחנו צריכים להכיר את הנושא ולדבר באופן יזום עם הילדים שלנו על התכנים השונים אליהם הם נחשפים, בצורה המותאמת לגיל שלהם. זכרו שאם אנחנו לא נדבר על זה, הם עלולים להישאר עם תפיסות מוטעות לחלוטין על איך מיניות ויחסים מיניים בין אנשים אמורים להיראות וכשיגיע הרגע להתנסות במיניות הם יחוו אותה בצורה לא מיטיבה- עבורם ועבור הפרטנר שלהם.