UNDETECTABLE
עומס נגיפי מתחת לסף הזיהוי
Meet the Undetectable
הוועד למלחמה באיידס גאה להצטרף אל מאות ארגונים חובקי עולם בהכרזה אנדיטקטבל = לא מדבק. לפרטים נוספים
ה- CDC ( מרכז הבקרות והמחלות בארה"ב ) מעדכן:
מידת האפקטיביות של U=U עומדת על 100% לפרטים נוספים
אנשים החיים עם HIV הנמצאים תחת טיפול וליווי רפואי צמוד מגיעים בדרך כלל לרמת עומס נגיפי המוגדרת כ- Undetectable, כלומר, מצב בו הנגיף בלתי ניתן לזיהוי בבדיקת עומס נגיפי והסיכוי להידבקות מהם אינו קיים גם בעת קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה.
במחקרים שנערכו לאחרונה, התוצאותשהתקבלו היו דרמטיות ואינן משאירות מקום לספק. קיום יחסי מין ללא קונדום עם פרטנר נשא/ית HIV, שנותר/ה Undetectable בתקופת המחקר, לא הביאו להידבקות בנגיף של הפרטנר/ית השלילי/ת ב100% מהמקרים.
כך שלטיפול התרופתי הניתן היום לנשאי HIV יש שתי תועלות מדהימות:
- הוא מציל חיים ושומר על בריאותו של המטופל
- הוא מונע הדבקה.
לאחר גילוי הנשאות, רצוי לבצע שתי בדיקות עומס נגיפי: האחת לפני התחלת טיפול והשנייה במרחק של 2-4 שבועות מהתחלת הטיפול. לאחר מכן יש לבצע בדיקה זו אחת ל 3-4 חודשים. אם משום מה החלטת שלא להתחיל טיפול תרופתי (מאוד לא מומלץ) רצוי כמובן להמשיך ולבצע את הבדיקה כל 3 חודשים.
מיד עם התחלת טיפול תרופתי רצויה ירידה משמעותית בעומס הנגיפי, בדרך כלל ברמה של פי מאה. אם, למשל, רמת העומס הנגיפי לפני התחלת הטיפול הייתה 100,000 נגיפים למיליליטר דם, ירידה לרמה של 1,000 נגיפים למיליליטר דם נחשבת לירידה ניכרת. הרצוי ביותר הוא שבתוך מספר חודשים לאחר התחלת טיפול תרופתי תרד רמת הנגיף לרמה הנמוכה מסף הגילוי.
משהגעת לרמה הרצויה, עליה ברמת הנגיף ביותר מפי עשרה עשויה לציין אי לקיחת תרופות כהלכה, התפתחות של עמידות לטיפול התרופתי בנגיף, או בעיה אחרת שיש לבדוק אותה, והרופא ינחה אותך מה עליך לעשות על מנת לשנות מגמה זו. מרגע שהתחלת את הטיפול, כדאי להקפיד לקחת את התרופות בזמן ולהתמיד בלקיחתן; תרופות אלו מונעות מהנגיף להתפשט בגופך, ולכן עליך להיזהר ממצבי שאננות או חוסר אחריות העלולים להביא להחמרה במצבך.
המרכז לבקרת מחלות ומניעתן מכריז:
אנדיטקטיבל = לא ניתן להדבקה
באופן עקרוני, רמת נגיף הנמוכה מ-1000 עותקים למיליליטר דם נחשבת "נמוכה", ואילו רמת נגיף הגבוהה מ- 100,000 עותקים למיליליטר דם נחשבת "גבוהה".
הערך הנמוך ביותר שמרבית הבדיקות מגלות הוא בין 40-20 עותקים של הנגיף למיליליטר דם. ערך הנמוך מערך זה, מכונה ערך הנמוך מסף הגילוי (undetectable) ובדרך כלל לכך מתכוון הרופא כשהוא אומר שכמות הנגיף בדם שואפת לאפס. יש לזכור כי כמות נגיף הנמוכה מסף הגילוי אינה אומרת שהנגיף נעלם מהגוף, אלא שהנגיף בדם הגיע לרמה נמוכה ורצויה. ההגעה לעומס נגיפי undetectable הינה חשובה ביותר, כיוון שמצב זה שומר הן על בריאותך והן על בריאות הסביבה. אנשים שהעומס הנגיפי בדמם מתחת לסף הגילוי נמצאים בסיכון נמוך ביותר לפתח איידס או ללקות באחת המחלות המזדמנות. נשים הרות שהעומס הנגיפי בדמן מתחת סף הגילוי אינן מסכנות את ילודיהם בזמן הלידה. כיום ברור לחלוטין שנשא או נשאית שמטופלים היטב ונוטלים את התרופות כמו שצריך אינם מדביקים. עובדה זאת ידועה כבר מספר שנים אך בכנס האיידס העולמי שהתקיים בשנת 2018 באמסטרדם הוצג מחקר ובו נכללו 58,000 אקטים מיניים לא מוגנים בין נשא/ית מטופלים למי שאינו או אינה נשאי הנגיף, ולא נצפתה אף לא הדבקה אחת. תצפית זאת הביאה את כל ארגוני הרופאים המטפלים בנשאי HIV להכריז כי מי שהנגיף אינו נמצא בדמו באמצעות טיפול תרופתי אינו מדבק (U=U, undetectable=untransmissible). ארגון הבריאות העולמי הכריז כבר לפני כמה שנים על תכנית "90-90-90" שעל פיה אם נאתר 90% מהנשאים ונטפל ב 90% מהם בטיפול יעיל וב 90% לא ימצא הנגיף בדם (Undetectable) נוכל לסיים את מגפת האיידס, והתחלת טיפול מוקדמת בהחלט תתרום למימושו של חזון זה.
לכן, מאוד חשוב לקחת את התרופות בהתמדה ולהיות עם עומס נגיפי מתחת סף הגילוי, כלומר, undetectable.
2. PARTNER פרטנר הוא מחקר ארוך טווח שנערך בשיתוף פעולה מרשים של 75 מרפאות, מוסדות מחקר ובתי חולים מ-14 מדינות מערב אירופה. המחקר כולל 458 זוגות של גברים הומוסקסואלים ו-687 זוגות הטרוסקסואלים. ציטוט מתקציר המחקר: "תוצאות ממחקר זה, שפורסמו בכנס בשנת 2014 (CROI), מראות כי לא הודגמה שום הדבקה ב-HIV ממגע מיני עם נשא המוגדר כ-Undetectable. למרות שהיו הדבקות חדשות במהלך תקופת המחקר, אף אחת מהן לא היתה קשורה לפרטנר החיובי שלקח חלק במחקר. בכל אחד ממקרי ההדבקות שאירעו, ניתוח גנטי של הווירוס הראה, שמדובר בהדבקה מפרטנר אחר, שאינו בן הזוג החיובי".
ד"ר איציק לוי מנהל המחלקה הזיהומית
המרכז הרפואי שיב"א תל השומר
להלן הקישורים לפרסומים אודות המחקרים שבחנו את השלכות הטיפול התרופתי על הידבקות בקיום יחי מין לא מוגנים:
1. HPTN 052 האתר הרשמי של הגוף שניהל את המחקר
ד"ר מירון כהן, מנהל מוסד לבריאות הציבור ומחלות מדבקות באוניברסיטת צפון קרולינה, ארצות הברית, ומי שניהל את המחקר, סיכם את תוצאותיו כך: "זהו מחקר שתוכנן לבחון שתי שאלות: האם טיפול תרופתי לנשאי HIV ימנע הדבקה בקיום יחסי מין, והאם מתן טיפול תרופתי מוקדם ככל שאפשר, ישפר את מצבו הרפואי העתידי של הנשא המטופל. התשובה שלנו לשתי השאלות הללו היא כן מוחלט".