top of page

טיפול במרכז האיידס

בחירת מרכז איידס היא בחירה משמעותית שיהיו לה השלכות רבות על רווחתך הגופנית והנפשית, לעיתים בתחומים שהם רחבים מ-HIV. הרופא שמטפל בך במרכז האיידס בו בחרת ילווה אותך שנים רבות. חשוב שהוא יהיה מיודע בכל מידע רלוונטי רפואי או נפשי, וישנה חשיבות גדולה להרגשת נוחות בקרבתו ופתיחות לשיח על כל דבר ועניין שנראה כרלוונטי יותר או פחות.

 

חשוב שתזכור שכמטופל במרכז איידס אתה צרכן שירות, והמחלקה היא נותנת השירות. גם אם לפעמים זה לא נוח, דע לדרוש את הטיפול והיחס ההולם, את הכבוד הרגישות והמקצועיות המגיעים לך. זכור שבחירת מרכז אינה חתונה קתולית, ואם אינך שבע רצון מהטיפול במרכז, זו זכותך לבחור במרכז אחר, כמובן ללא קשר לשיוך לקופת חולים או אזור מגורים.

Drug and Syringe

בנוסף, מומלץ לגברים, ובעיקר לגברים שמקיימים יחסי מין עם גברים, לקבל חיסון נגד וירוס הפפילומה (HPV). החיסון נמצא בסל הבריאות בהשתתפות עצמית לגברים עד גיל 26 ולנשים עד גיל 45. למרות עלותו הגבוהה יחסית (נכון לזמן כתיבת החוברת), מומלץ מאד לרכוש את החיסון עם מרשם מהרופא, להתחסן ולהקטין משמעותית את הסיכון ליבלות עור (קונדילומות) וסוגי סרטן שונים, כגון: צוואר הרחם, הלוע, הפין, פי הטבעת, הצוואר והראש.

 

לעיתים תקבלו מהרופא הפניה לעוד בדיקת דם אחת או שתיים במרווחים של שבועיים עד ארבעה שבועות אחת מהשנייה. בדיקות אלו יהיו מצומצמות יותר מהראשונות, ובעיקר יבחנו את מספר תאי ה- CD4  ואת העומס הנגיפי, במטרה לזהות מגמה. המעקב אחר מצבך הגופני אינו מסתפק בנקודת זמן בודדת של נתונים אלא דורש מעין גרף, לפיו ניתן יהיה לאמוד את השלב בה המחלה נמצאת ואת קצב התקדמותה, בהתייחס לבדיקות הקודמות.

מרגע שהדברים יתייצבו, בדיקות המעקב יתקיימו אחת לשלושה עד ששה חודשים ויהיו קצרות יותר, ואצל מטופלים וותיקים שהיענותם לטיפול גבוהה, יהיה ניתן לקבוע פגישות אף לעיתים רחוקות יותר. בכל מקרה, לא תחלוף יותר מחצי שנה בין ביקור לביקור.

משמעות ההתמודדות עם מחלה כרונית, היא שיש לה השפעה על תחומי חיים רחבים, הרבה יותר מאשר מדדים קליניים ובדיקות דם. חשוב שיהיה לך רופא מטפל שתוכל לשתף עימו כל עניין שקשור להרגלי חייך ולתחושותיך, הן הגופניות והן הנפשיות. כמו כן, חשוב מאוד שתרגיש נוח לשאול כל שאלה שעולה לך, שכן כאמור, ידע זה כוח. הרופא יוכל לשפוך אור, לאשש או להפריך, כל מידע או דבר מה שליקטת מאמצעי התקשורת או משמועות על HIV. ישנה חשיבות רבה בהבנת ההחלטות הטיפוליות שמוצעות בפניך, ובהיותך שותף פעיל בלקיחת החלטות אלו. כדאי שתגיע לפגישות עם הרופא מוכן ומצויד בשאלות שהצטברו לך מאז מפגשכם הקודם.

בתחילת הדרך הביקורים במרפאת האיידס עשויים להיות תכופים יותר. הפגישה הראשונה עם הרופא היא בד"כ ארוכה יותר וכוללת הסבר על המצב ועל מה שהולך להתרחש והפניה לבדיקות. הרופא יקח ממך היסטוריה רפואית מלאה ויבצע בדיקה גופנית כללית (במידה וזה לא נעשה בביקור הראשון). בנוסף הרופא אמור לשאול אותך על אספקטים נוספים בחייך שקשורים ל- HIV ועשויים להשפיע על המחלה ועל הטיפול: מצב נפשי, מצב תעסוקתי, הרגלים יומיומיים, תחביבים מיוחדים, הרגלי שימוש באלכוהול וסמים והרגלים מיניים. גם אם זה מרגיש קצת כמו חדירה לפרטיות, כל אלה הם נושאים רלוונטיים וחשוב שתהיה פתוח וכן עם הרופא. לצד זה חשוב מאד שתהיה קשוב לתחושת הבטן שלך ולאופן שבו השיחה מתנהלת. אם אתה חש תחושות לא נעימות כמו שיפוטיות, התנשאות או כל דבר שגורם לך להימנע מלומר את האמת, זכור שזאת תמיד זכותך בכל מצב לבחור את הרופא המטפל שלך. כמו כן, אם אתה מרגיש שהרופא לא מספק לך את המידע הנדרש, עושה בדיקה שאינה מקיפה מספיק, לא שואל את השאלות הרלוונטיות ועונה בקוצר רוח – גם אז תחשוב האם זה הרופא שהיית רוצה שילווה אותך בשנים הקרובות. לאחר הבדיקה, תישלח לבדיקות דם, אשר בחלק מהמרכזים מתבצעות באותו היום ממש, ובחלק ביום אחר. בדיקות הדם הראשוניות רחבות וכוללות פרמטרים שונים: ספירת CD4, עומס נגיפי, מחלות מין, תפקודי כבד, ספירת דם, שומנים, סוכרים, כולסטרול, בדיקת עמידות, טוקסופלסמוזיס, ויטמין  Dוויטמינים נוספים, הפטיטיס A,B,C,  ברזל, B12, CMV ועוד. בנוסף ייתכן ותישלח למספר בדיקות: צילום חזה, אקג של הלב, בדיקת קרקעית העין ובדיקת שחפת. בדיקות אלו לא נעשות לרוב באותו יום, חלקן מתבצעות בבית החולים בו נמצא המרכז וחלקן דרך קופת החולים. הכל במטרה לקבל תמונה מקיפה כמה שיותר של מצבך הרפואי נכון לנקודה זו. יש כיום נטייה להתחיל טיפול כבר בפגישה הראשונה ולכן ייתכן וישוחחו עמך על הטיפול התרופתי ויתנו לך מרשם כבר בתום הפגישה הראשונה.

 

במהלך הבירורים הראשוניים תופנה גם לביצוע חיסונים שונים, ביניהם גם חיסון לדלקת ריאות, אם אינך מחוסן להפטיטיס A/B יומלץ לך לקבל חיסון, ובעונה המתאימה תישלח לעשות חיסון לשפעת (אותו עליך לעשות כל שנה בעונת הסתיו).

רשימת המרכזים:

בית חולים רמב"ם, חיפה - 04-7773452   אתר המחלקה

בית חולים מאיר, כפר סבא - 09-7472896    אתר המחלקה- מאיר

בית חולים תל השומר, רמת גן - 03-5304937    אתר המחלקה- תל השומר

בית חולים איכילוב, תל אביב - 03-6973653   אתר המחלקה- איכילוב

בית חולים קפלן- מרפאת "נווה אור", רחובות - 08-9441917    אתר המחלקה- נווה אור

בית חולים סורוקה, באר שבע - 08-6244607    אתר המחלקה- סורוקה

בית חולים הדסה עין כרם, ירושלים - 02-6776971/02-6776539   אתר המחלקה- הדסה

בית החולים הלל יפה, חדרה - 04-7748453   אתר המחלקה- הלל יפה

בית החולים וולפסון, חולון - 03-5028729   אתר המחלקה- וולפסון

bottom of page